in

Jak rozpoznać dobrą kawę w kawiarni?

Każdy z nas ma swoją ulubioną kawę: espresso, dużą czarną, z mlekiem, cappuccino. Znalezienie „swojego smaku” pośród dziesiątek czy setek kawiarni w naszym mieście może okazać się czasochłonne. Jak wybrać najlepszą propozycję? Na co zwracać uwagę podczas kupowania kawy?

Profesjonalny sposób parzenia

Coraz częściej dobre kawiarnie zatrudniają doświadczonych baristów lub też stale szkolą swoich pracowników, aby mogli oni oferować doskonały napar. Dobry barista wie doskonale, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie ekspresu, odmierzenie odpowiedniej ilości dobrze zmielonej kawy, spienienie mleka tak, aby się nie zagotowało.
Najważniejsza jest kawa – wiele kawiarni popełnia duży błąd poprzez jej całe wsypanie do młynka, zamiast dosypywania i przechowywania w lodówce. Kawa ziarnista umieszczona w młynku i nie mielona na bieżąco wietrzeje i traci wiele cennych olejków eterycznych. Zamiast tego kawa powinna być dosypywana na bieżąco i tak samo na bieżąco mielona. Jeśli w młynku zobaczymy zwietrzałą kawę – lepiej unikajmy jej picia, gdyż będzie pozbawiona wszelkich walorów smakowych.

Co z mlekiem?

Podgrzewanie mleka do cappuccino czy macchiato wymaga cierpliwości i obycia. Nadmiernie podgrzane mleko stanie się gorzkie, co znacząco obniży walory smakowe kawy. Idealnie podgrzane mleko ma ok. 60-70 stopni Celsjusza.

Chcesz zamówić dobrą kawę? Zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego https://www.cafesilesia.pl

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Firmy transportowe w Polsce – na co zwracać uwagę podczas wyboru?

Kisielowa oko w oko z Arturem! Skalski zmusi ją do wskazania kryjówki Marcina i Mai? [STRESZCZENIE ODCINKA+ZDJĘCIA]

Kisielowa oko w oko z Arturem! Skalski zmusi ją do wskazania kryjówki Marcina i Mai? [STRESZCZENIE ODCINKA+ZDJĘCIA]